De veranderlijke regels van de Honkbalbond

 

Tot 15 mei 2017 hanteerde de KNBSB de regel dat een speler bij verandering van vereniging tussen 1 november van het voorafgaande jaar en 15 juni alleen gerechtigd was tot het spelen in een topsportcompetitie van zijn nieuwe club als hij dat ook gedaan had in de vereniging waar hij vandaan kwam en de overschrijving vergezeld ging van een goedkeurende verklaring van beide clubs. Dat hield dus in dat een speler uit een breedtesportcompetitie alleen maar sportieve promotie kon maken als hij vóór 1 november overgeschreven was.

 

Is het op zich al een vreemde regel dat topsportteams zich tussen 01-11 en 15-06 alleen maar mogen versterken met “topsporters” en niet met “breedtesporters”, nog vreemder wordt het wanneer de Bond bij monde van Gijs Selderijk in een mail van 15 mei 2017 bepaalt dat met onmiddellijke ingang de betreffende breedtesporter tóch mag uitkomen op topsportniveau als in de vereniging waar hij vandaan komt topsport wordt bedreven!

 

Met andere woorden, een speler die uitkomt in het 5e team van een hoofd- of overgangsklasseclub en bij wijze van spreken nooit hoger heeft gespeeld, mag verhuizen naar de topsport, maar een speler uit het 1e team van een club uit de 1e klasse mag dat niet!

 

Dat de wijziging per 15 mei 2017 prettig was voor Neptunus Tridents die een na 1 november 2016 uit de breedtesport overgeschreven speler in hun 1e team liet uitkomen, een en ander doet niets af aan het feit dat de bewuste speler onder de regelgeving van voor 15 mei ongerechtigd uitkwam in een aantal wedstrijden, waaronder die tegen RCH-Pinguïns en Onze Gezellen. Erg vervelend voor Tridents, maar zoals iedere Nederlander geacht wordt de wet te kennen, zo dient elke vereniging de competitiebepalingen te kennen, hoe onbegrijpelijk die ook zijn. RCH-Pinguïns heeft dat aan den lijve ondervonden, net als eerder deze competitie Orioles en UVV. Tridents ondervindt dat nu, maar legt zich er niet bij neer en gaat in beroep bij het Bondsbestuur.

 

Wij wensen het Bondsbestuur veel wijsheid indachtig het uitgangspunt dat iedereen gelijk is voor de wet.

 

Terug

Gerelateerde artikelen

24-09-18 - Wijnproeverij: zaterdag 29 september 20:00
23-08-18 - Zondag 2 september Family & Friends toernooi
19-08-18 - Ome Coos Hogeboom overleden
18-06-18 - Wedstrijd Honkbal heren 2 - Kinheim 2 afgelast
11-06-18 - Nederlands Dames Honkbalteam speelt tegen Heren 1